Objednávky odosielame vždy v stredu večer, ďakujeme za každú jednu. 🎁✨

Týždeň v diári: Tajomstvo efektívneho plánovania

Nedeľa je ideálny čas na naplánovanie si nového týždňa. Plánovanie však niekedy môže znieť ako dlhý a náročný proces, na ktorý v našich plných rozvrhoch vôbec nemáme čas. 

V skutočnosti to však môže byť radosť, ktorá nezaberie ani toľko času. Teda, ak viete ako na to. 

Prečítajte si preto 5 tipov na pokojné nedeľné plánovanie.

No predtým, než začneme si musíme niečo ujasniť. Väčšina ľudí si pod plánovaním predstaví len plánovanie povinností. Najmä tých pracovných. To je však obrovská chyba! Náš život sa netočí iba okolo práce a povinností.

Práve naopak. Tie najdôležitejšie povinnosti si vás nájdu aj bez plánovania. Práve preto je plánovanie také dôležité. Aby sme neboli len otrokom udalostí, ale robili to, čo naozaj chceme.

Tak poďme na to:

  1. Najdôležitejšie úlohy

Zoberte si fľašu a nasypte do nej piesok. Teraz tam skúste napchať zopár kamienkov. Je to nemožné.

Teraz to skúste naopak: Dajte do fľaše najskôr kamene, potom ich zasypete pieskom a - zmestí sa všetko.

Tak je to aj s našimi úlohami. Keď si najskôr kalendár zaplníme hlúposťami, tak na tie naozaj dôležité veci nám už neostane priestor. 😕

Preto si najprv do kalendára zapíšte úlohy, ktoré jednoducho naozaj musíte splniť. Ale pozor, nemyslite len na prácu!

V živote máme totiž 3 dôležité okruhy: prácu, vzťahy, zdravie. Z každej oblasti si vyberte jednu najdôležitejšiu úlohu a zapíšte si ju do diára.

  1. Stretnutia

S kým, kedy a kde sa počas týždňa máte stretnúť? Čo tam idete preberať? Pripravte sa na stretnutia dopredu. Uctíte si tak nielen druhého človeka, ale aj sami seba. Stretnutie tak bude pre všetkých príjemnejšie a plodnejšie.

💡 Extra tip: Sme zvyknutí plánovať si každé stretnutie po hodinových blokoch. No naozaj musí trvať presne toľko? Pokiaľ ide iba o rýchle pracovné stretnutie, nemôžeme tam stráviť len 15 minút? A naopak - ak sa idem stretnúť s dobrým kamarátom, ozaj s ním nestrávim viac než hodinu?

  1. Čo ostalo z minulého týždňa?

Obzrite sa za predchádzajúcim týždňom, možno aj doslova. Pozorne si v diári či kalendári pozrite, čo sa stalo minulý týždeň. Ostala vám nejaká povinnosť, vyvstalo niečo nové zo stretnutí, ktoré ste absolvovali? Zapíšte si ich na tento týždeň.

Je normálne, že sa nám nepodarí spraviť vždy 100% povinností. Dôležité je však dohnať ich čím skôr. Než sa stratia z očí, a potom nás dobehnú o niekoľko mesiacov práve vtedy, keď sa nám to bude hodiť najmenej. 🙈

  1. Menej dôležité povinnosti

A to sú aké? Nezáleží na nich náš život, ale potrebujeme ich spraviť. Veď to poznáte - musíte zazimovať kvety, skočiť do lekárne, zaniesť potvrdenie na úrad a podobne. Aj tieto “maličkosti” si zaslúžia vyhradený priestor a čas v našich diároch. Zapíšte si ich.

(Po tomto kroku väčšina ľudí v plánovaní skončí. Vy ale pokračujte ďalej!! Máte naplánované povinnosti a 1 prioritu v každej dôležitej oblasti tvojho života. Skvelé. 90% ľudí sa nedostane ani sem. Ale čo ďalej?)

  1. Čo naozaj chcete, aby sa tento týždeň stalo?

Pre každého z nás to bude niečo iné. Môže to byť niečo, na čo ste dlho nemali čas. Niečo, čo odkladáte, lebo to nie je príjemné, alebo niečo, čo vám robí radosť a v poslednej dobe ste na to nemali čas.

Chcete ísť do divadla? Chcete sa s partnerom konečne porozprávať o nejakej dôležitej veci? Prečítať knihu, ktorú máte už rok na poličke? Ísť si zatancovať? 

Len do toho! Dajte si to do diára. Na konkrétny deň a konkrétnu hodinu. Len tak sa váš plán stane realitou.


Toto bolo 5 krokov k pokojnému týždňu - karouch edícia. 🙂

Vo vzduchu však ostali visieť dve dôležité otázky.

1) Doteraz som si týždeň vôbec neplánoval/a. Nie je už neskoro s tým začať?

Odpoveď je prostá - nikdy nie je neskoro. Začať môžete naozaj kedykoľvek a kdekoľvek. Dôležité je chcieť. 

Ak si nie ste istí, či je tento typ plánovania presne pre vás - dajte mu skúšobné obdobie. Najbližší mesiac si vždy v nedeľu naplánujte týždeň podľa týchto 5-tich tipov a garantujem vám, že nebudete ľutovať. 


2) Kde si mám týždeň naplánovať, aby som ho mal vždy po ruke?

Tu sa názory rozchádzajú - voľba je totiž subjektívna. Keďže je každý z nás úplne iný, každému budú vyhovovať aj rozdielne spôsoby plánovania. 

Niekto preferuje plánovanie v elektronickej podobe - Google kalendár, elektronický diár či iné užitočné aplikácie, vďaka ktorým má všetky povinnosti vždy v mobile.

No ak aj vy patríte medzi ľudí, ktorí si potrebujú veci písať na papier, zvýrazňovať, prepisovať a vyškrtávať, odporúčam vám plánovať s papierovým diárom.


Ak ešte nemáte vyhliadnutý diár na rok 2024, prezrite si naše Karouchy. Určite si ich zamilujete na prvý pohľad. Presne ako my. Spolu s nimi potom môžete začať efektívne plánovať všetko, čo naše (častokrát) hektické životy prinesú.